Εγγραφείτε στο newsletter μας
Κάντε δωρεάν εγγραφή & μάθετε πρώτοι για όλες τις μοναδικές προσφορές, τα νέα προϊόντα του Thessfarmakeio.gr
Οι πρόοδοι στην ιατρική είναι τεράστιες και καθημερινές, ωστόσο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν μάστιγα και μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας της ζωής στο δυτικό κόσμο. Παρότι η εμφάνισή τους είναι αποδεδειγμένο πως συνδέεται, εν μέρει, με παράγοντες στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε, όπως η κληρονομικότητα ή η ηλικία, είναι πλέον ευρέως γνωστό πως σε αυτήν συμβάλλουν και καθημερινές, επιβλαβείς συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η έλλειψη άσκησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει καθιερώσει, από το 1999, την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και να υπενθυμίσει τους τρόπους με τους οποίους που μπορούμε να προστατευτούμε.
Το καλοκαίρι, έστω ημερολογιακά, έφτασε πια στο τέλος του. Ξεκουραστήκαμε, χαλαρώσαμε, απολαύσαμε τον καυτό ήλιο, το κολύμπι και τη βραδινή διασκέδαση και επιστρέφουμε στην πόλη και την καθημερινότητα με ανανεωμένη διάθεση. Ωστόσο, όλα όσα χαρήκαμε στις διακοπές μας -ο ήλιος, το θαλασσινό νερό, το αλκοόλ- έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο δέρμα μας και είναι, τώρα, ώρα να φροντίσουμε και για τη δική του ανανέωση!
Η αφυδάτωση, η εμφάνιση νέων λεπτών ρυτίδων, οι πανάδες, η έξαρση της ακμής, είναι τα κοινά συμπτώματα που οι περισσότεροι, λίγο ή πολύ, διαπιστώνουμε στο δέρμα μας επιστρέφοντας από τις διακοπές μας και απαιτούν αντιμετώπιση άμεση όχι μόνο για λόγους αισθητικής αλλά, κυρίως, υγείας!
Βήμα πρώτο, ώστε να επαναφέρουμε το δέρμα μας σε υγιή κατάσταση, βοηθώντας στην ανάπλαση των κυττάρων και στην ανάκτηση της χαμένης λάμψης του, είναι καταρχάς ένας επιμελημένος, βαθύς καθαρισμός προσώπου, ο οποίος θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, τους ρύπους και το πλεονάζον σμήγμα και θα βοηθήσει το δέρμα να οξυγονωθεί καλύτερα.
Βήμα δεύτερο, η καλή ενυδάτωση του δέρματος. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει τα κατάλληλα προϊόντα, μάσκες και κρέμες, ανάλογα με την ηλικία σας αλλά και την ποιότητα και τις ανάγκες του δέρματός σας και να σας συμβουλέψει για την συχνότητα και τους τρόπους εφαρμογής ώστε να δείτε, σύντομα το πρόσωπό σας να ανακτά τη χαμένη του λάμψη.
Προϊόντα με υαλουρονικό οξύ και βιταμίνες ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος αλλά επιπλέον θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την εμφάνιση των μικρών νέων ρυτίδων.
Βήμα τρίτο και σημαντικό, η διατροφή μας! Είναι κοινό μυστικό, εξάλλου, πως η εσωτερική υγεία αντανακλά στο δέρμα μας κάνοντάς το πιο λαμπερό. Φροντίζουμε, λοιπόν, να υιοθετήσουμε μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και μεταλλικά στοιχεία, προκειμένου να ενισχύσουμε συνολικά τον οργανισμό μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να λείψουν από το καθημερινό μας μενού, κυρίως εκείνα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε. Το σταφύλι, π.χ., αγαπημένο φρούτο του φθινοπώρου, είναι πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών που βοηθούν στη μείωση των σημαδιών γήρανσης και στην αναζωογόνηση των κυττάρων του δέρματος.Καλοκαίρι. Περιμένουμε πώς και πώς να βγούμε στον ήλιο και στις παραλίες, να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε. Και ξαφνικά… Να που φουντώνει η ακμή μας και μας χαλάει τη διάθεση. Τι φταίει;
Η ακμή είναι ένα κοινό πρόβλημα που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους εφήβους αλλά και αρκετούς ενήλικες και αντίθετα με τη γενικευμένη πεποίθηση πως ο ήλιος δρα ευεργετικά στο πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι το επιδεινώνει. Για να δούμε γιατί:
Λόγω της ζέστης και του αυξημένου ιδρώτα και της υγρασίας που παράγει το σώμα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος με αποτέλεσμα να κλείνουν ευκολότερα οι πόροι και να δημιουργούνται νέες εστίες φλεγμονής των σμηματογόνων θυλάκων. Έτσι, παρότι αρχικά παρατηρούμε μια ύφεση λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του ήλιου και της ξηρότητας που προκαλεί το θαλασσινό νερό, σύντομα η εικόνα ανατρέπεται και η έξαρση κάνει την εμφάνισή της. Φυσικά, στις κλιματολογικές συνθήκες δεν μπορούμε να επέμβουμε και να τις αλλάξουμε, υπάρχουν, όμως, αρκετοί τρόποι ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επίδραση που έχουν στην έξαρση της ακμής στο δέρμα μας. Ποιοι είναι αυτοί;
Δεν είναι μόνο τα κουνούπια, οι μέλισσες, οι σφήκες και οι τσούχτρες που μας απειλούν με τα τσιμπήματά τους να διαταράξουν την ηρεμία των καλοκαιρινών μας διακοπών. Οι κρότωνες, τα τσιμπούρια κοινώς, δεν προσκολλώνται μόνο στα οικόσιτα ή μη ζώα αλλά και στους ανθρώπους και το καλοκαίρι, εποχή κατά την οποία είναι ιδιαίτερα ενεργά, τα κρούσματα προσκόλλησης στον άνθρωπο, και κυρίως στα παιδιά, είναι αυξημένα, λόγω των συνθηκών.
Οι κρότωνες επιβιώνουν παντού, ωστόσο, βρίσκονται συνήθως σε σημεία με βλάστηση, σκιερά και ελαφρώς υγρά, όχι μόνο στις εξοχές και τα δάση αλλά και στα αστικά πάρκα και κήπους, ακόμη και στο γκαζόν της αυλής του σπιτιού μας. Έτσι, οι βόλτες μας στην εξοχή, η διαμονή μας σε κάμπινγκ αλλά και το καλοκαιρινό παιχνίδι των παιδιών στο ύπαιθρο αυξάνουν την πιθανότητα προσβολής. Καθώς οι κρότωνες δεν πετούν και δεν πηδούν, ώστε η παρουσία τους να είναι άμεσα ορατή, και το τσίμπημά τους είναι ανώδυνο, η ύπαρξή τους στο σώμα μας γίνεται συχνά αντιληπτή με καθυστέρηση.
Ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων από τα τσιμπούρια είναι σχετικά μικρός, ωστόσο, τα νοσήματα που μπορούν να μεταδοθούν είναι σοβαρά και σπανίως μπορούν να απειλήσουν και τη ζωή του ανθρώπου. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας:
Σε περίπτωση που εντοπίσετε τσιμπούρι προσκολλημένο στο σώμα σας ή του παιδιού, η αποκόλλησή του πρέπει να είναι όσο πιο άμεση γίνεται. Ωστόσο, χρειάζεται να απομακρυνθεί με σωστό τρόπο προκειμένου να μην παραμένουν μέσα στο σώμα τμήματα του τσιμπουριού ή να μη συνθλιβεί το σώμα του, οπότε απελευθερώνονται υγρά, ενδεχομένως μολυσματικά, και αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Ο ενδεικνυόμενος τρόπος είναι η αργή και σταθερή αποκόλληση με τσιμπιδάκι (λαβίδα) με λεπτά άκρα και η άμεση αντισηψία της περιοχής. Αν δεν είστε σίγουροι για τον χειρισμό, είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας.
Το καλοκαίρι, δυστυχώς, δεν είναι μόνο ήλιος, θάλασσα και ξεγνοιασιά. Κρύβει και αρκετούς κινδύνους για την υγεία τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Τσιμπήματα εντόμων, εγκαύματα από τον ήλιο, μικροτραύματα, μικροατυχήματα, μολύνσεις κλπ είναι συχνά φαινόμενα. Τώρα, λοιπόν, είναι η κατάλληλη ώρα, καθώς προετοιμαζόμαστε για τις διακοπές μας, να ανανεώσουμε το παλιό μας Κουτί των Πρώτων Βοηθειών και να συμπληρώσουμε όσα απαραίτητα μπορεί να του λείπουν.
Ποια είναι, λοιπόν, αυτά τα «απαραίτητα» ώστε να είμαστε πλήρως καλυμμένοι σε οποιοδήποτε απρόοπτο μπορεί να μας συμβεί;
Τέλος, αντηλιακά και αντικουνουπικά σκευάσματα πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη χρήση στη τσάντα μας και, φυσικά, δεν ξεχνούμε, φεύγοντας για τις διακοπές μας να εφοδιαστούμε με λίγη μεγαλύτερη ποσότητα από την αναγκαία, από τα φάρμακα που έχουμε ανάγκη σε περιπτώσεις προϋπαρχουσών ιατρικών καταστάσεων.
Ποια από μας δεν αγαπάει το καλοκαίρι; Τον ήλιο, τη θάλασσα, τη ξεγνοιασιά των διακοπών; Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι και η περίοδος που καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων στη γυναικεία ευαίσθητη περιοχή. Λοιμώξεις, μυκητιάσεις, μολύνσεις, κοκ… Οι παράγοντες που δημιουργούν την κατάσταση αυτή μπορεί να κρύβονται στο νερό, στην άμμο, στην πλημμελή μέριμνα λήψης μέτρων και φροντίδας της ευαίσθητης περιοχής αλλά και στην ανεμελιά που ευνοεί η εποχή.
Ποιες είναι οι απειλές, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς θα προστατευθούμε ώστε να έχουμε ένα καλοκαίρι απολαυστικό αλλά και με υγεία;
Ο κυριότερος παράγοντας πρόκλησης μυκητιάσεων είναι η ζέστη και η υγρασία. Η βρεγμένες πετσέτες και η επαφή με την υγρή άμμο αποτελούν ιδανικό πεδίο ανάπτυξης μυκήτων. Είναι σημαντικό, άρα, να αντικαθιστούμε το βρεγμένο μας μαγιώ με στεγνό, βγαίνοντας από τη θάλασσα, να μην καθόμαστε στην ίδια υγρή πετσέτα που σκουπιστήκαμε και να μην καθόμαστε, βρεγμένες ειδικά, απευθείας στην άμμο. Μία ψάθα και μια καθαρή, στεγνή πετσέτα από πάνω, αρκεί για να μας προφυλάξει αποτελεσματικά από την εμφάνιση μυκητίασης και τα δυσάρεστα συμπτώματά της (έντονη φαγούρα, ερυθρότητα στα έξω γεννητικά όργανα, παχύρευστες λευκές κολπικές εκκρίσεις) που θα πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό.
Αντίστοιχα, τα συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, τσούξιμο και πρασινοκίτρινες πυώδεις κολπικές εκκρίσεις.
Συχνές είναι και ουρολοιμώξεις, αποτέλεσμα τόσο της αυξημένης εφίδρωσης σε συνδυασμό με μειωμένη πρόσληψη υγρών όσο και η μεταφορά μικροβίων από την περιοχή του πρωκτού λόγω ελλειπούς υγιεινής.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να αποφεύγουμε τα συνθετικά ρούχα (και εσώρουχα), ιδίως τα στενά, τα οποία δεν επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει, αυξάνουν τη ζέστη και την υγρασία και δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον ανάπτυξης επικίνδυνων μικροοργανισμών.
Προσοχή στα ταμπόν, τα οποία πρέπει να ανανεώνονται συχνά, ειδικά εφόσον έχουμε μπει στα θάλασσα.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις περιπτώσεις των ευκαιριακών σεξουαλικών επαφών, φαινόμενο που ευνοεί η χαλαρότητα των διακοπών, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση αφροδίσιου νοσήματος.
Καλοκαίρι ίσον ήλιος! Και ήλιος ίσον χαρά αλλά και …προσοχή! Οι υπεριώδεις ακτίνες του, παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά βλαβερές χωρίς ιδιαίτερα μέτρα αντιηλιακής προστασίας: από πανάδες και κοκκίνισμα που μπορεί, όμως, να εξελιχθεί και σε έγκαυμα, φωτοδερματοπάθειες, πρόωρη γήρανση αλλά και κακόηθες μελάνωμα.
Στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα αντιηλιακών προϊόντων, τόσο φαρμακευτικών όσο και καλλυντικών εταιρειών παρασκευής, ωστόσο, η επιλογή του σωστού για τον καθένα και καθεμία από εμάς, αποτελεί συνάρτηση της ηλικίας, της ποιότητα της επιδερμίδας μας και των ιδιαίτερων αναγκών της.
Όποιο προϊόν επιλέξουμε, τελικά, πρέπει να γνωρίζουμε και τη σωστή χρήση του. Τα αντιηλιακά προσώπου και σώματος θα πρέπει να εφαρμόζονται μισή ώρα πριν την προβλεπόμενη έκθεσή μας στον ήλιο και θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε μία έως δύο ώρες και φυσικά, μετά από κάθε επαφή μας με τη θάλασσα.
Ιδιαίτερη προστασία έχουν ανάγκη τα χείλη μας, δεδομένης της ελάχιστης ποσότητας μελανίνης που περιέχουν και συνεπώς της μειωμένης άμυνας στον ήλιο. Παράλληλα, ανάγκη αντιηλιακής προστασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχουν και τα μαλλιά μας. Αποφεύγουμε, έτσι, δυσάρεστα φαινόμενα όπως την αφυδάτωση που τα κάνει να σπάνει εύκολα και οδηγούν στην εμφάνιση ψαλίδας.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για την αντιηλιακή προστασία των μικρών παιδιών με κατάλληλα, εξειδικευμένα προϊόντα. Σημειώνουμε, βέβαια, πως ειδικά για τα παιδιά, συνίσταται η έκθεσή τους στον ήλιο μέχρι τις 11 το πρωί ή από τις 4 το απόγευμα και μετά, οπότε ο ήλιος παύει να είναι, λόγω θέσης, τόσο δυνατός. Ειδικά, για τα βρέφη έως 6 μηνών, συνίσταται η πλήρης αποφυγή της έκθεσής τους στον ήλιο λόγω της ευαισθησίας της επιδερμίδας τους.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κατάλληλος/η να το συζητήσετε και να σας κατευθύνει σωστά ώστε καταλήξετε στο ιδανικό προϊόν για εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας είναι ο/η φαρμακοποιός σας. Εμπιστευθείτε τον και απολαύστε τον ήλιο άφοβα!
Μας έλειψε η χαρά του ήλιου μετά από τόσες εβδομάδες καραντίνας και τώρα, βιαζόμαστε να τον χαρούμε με τις ώρες! Και καλά κάνουμε! Δεν πρέπει να ξεχνούμε όμως πως είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ήλιος είναι πια πολύ δυνατός και η έκθεση στις ζωογόνες αλλά καυτές ακτίνες του μπορούν να αποβούν βλαπτικές για την επιδερμίδα μας. Πολύ περισσότερο για όσους, λόγω των συνθηκών, η έκθεσή τους στον ήλιο, μέχρι σήμερα, υπήρξε περιορισμένη.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε αφού πρέπει να κρατάμε πάντα στο μυαλό μας ότι η βλάβες που προκαλεί η έκθεσή μας στον ήλιο δεν είναι πάντα άμεσα ορατή. Η ακτινοβολία που δεχόμαστε λειτουργεί σωρευτικά και οι συνέπειές της μπορεί μακροχρόνια να εμφανιστούν με τη μορφή διάφορων παθήσεων, από φωτογήρανση μέχρι καρκίνο του δέρματος.
Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να απολαύσουμε τα ωφελήματά του, προστατεύοντας ταυτόχρονα την επιδερμίδα μας από τις βλαπτικές του επιδράσεις:
Πρώτα και κύρια, πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 11 έως τις 5 το απόγευμα, τις ώρες δηλαδή που ο ήλιος είναι κατακόρυφος και άρα πολύ δυνατός.
Να χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα, κατάλληλα για την ηλικία μας και τον τύπο του δέρματός μας, όλες τις ώρες που βρισκόμαστε εκτός σπιτιού. Μη ξεχνούμε πως ο ήλιος μας φτάνει ακόμη και τις ημέρες της συννεφιάς.
Δεν παραλείπουμε να ανανεώνουμε τα αντηλιακά προϊόντα που χρησιμοποιούμε μετά από κάποιες ώρες ή μετά από κάθε επαφή μας με το νερό.
Φροντίζουμε ιδιαίτερα την ευαίσθητη επιδερμίδα των παιδιών με τα κατάλληλα προϊόντα.
Φοράμε καπέλο! Προστατεύει το πρόσωπό μας αποτελεσματικά και μας χαρίζει και στυλ!
Αρκετές ημέρες υποχρεωτικής καραντίνας συμπληρώθηκαν, ήδη, και, όσο κι αν πρόκειται για αναγκαίο μέτρο προστασίας μας, δεν παύει να είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, ειδικά για εμάς, τους Μεσογειακούς, που είμαστε μαθημένοι στο «έξω» και στις παρέες.
Δεν χρειάζεται να είμαστε ψυχολόγοι για να αντιληφθούμε πως η υποχρεωτική παραμονή σε ένα χώρο με περιορισμένα ή μονότονα επαναλαμβανόμενα ερεθίσματα και απουσία κοινωνικών επαφών επενεργεί αρνητικά στην ψυχική μας υγεία.
Οι ειδικοί επιστήμονες μας συμβουλεύουν πώς να ελαχιστοποιήσουμε το αρνητικό αποτύπωμα του εγκλεισμού. Ας δούμε τι μας λένε και ας ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους ώστε να ανταπεξέλθουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
Υπομονή, λοιπόν, πνεύμα θετικό και ηθικό ακμαίο και όλα θα πάνε καλά!
Μπορεί το «Μένουμε στο σπίτι» -υποχρεωτικό για κάθε υπεύθυνο πολίτη προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του Κορωνοϊού Covid 19- να περιόρισε τις μετακινήσεις μας στους υπαίθριους χώρους, η Άνοιξη, όμως, είναι εδώ, και δεν καταλαβαίνει τίποτα από Κορωναϊούς! Και μαζί με την αισιοδοξία που φέρνει στις ψυχές μας πως όλα θα πάνε καλά, φέρνει και τις παραδοσιακές …αλλεργίες της!
Όσο κι αν δεν κυκλοφορούμε εκτός, οι τοίχοι των σπιτιών μας δεν είναι ικανοί να κρατήσουν μακριά τις αλλεργιογόνες ουσίες της Άνοιξης. Εξάλλου, τα σπίτια μας χρειάζονται ακόμα περισσότερο αερισμό, αυτόν τον καιρό, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, οπότε τα ανοιχτά παράθυρα αποτελούν εύκολη είσοδο για την αλλεργιογόνα γύρη των φυτών και των δέντρων που αρχίζουν και φουντώνουν στο ύπαιθρο.
Με την εμφάνιση των καταρροών, των φταρνισμάτων, της δυσκολίας στην αναπνοή και της καταβολής των δυνάμεων, πολλοί άνθρωποι θορυβούνται, σήμερα, κι αναρωτιούνται μήπως τους χτύπησε ο κορωνοϊός την πόρτα… Ευκαιρία να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους!
Μπορεί η δύσπνοια και ο ξηρός βήχας να είναι κοινά συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις (αν και με διαφορετική, σαφώς, προέλευση), ωστόσο, τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον κορωναϊό περιλαμβάνουν πυρετό, κακουχία, πόνους σε αρθρώσεις και μυς, δυνατό πονοκέφαλο και, κάποιες φορές, διάρροια.
Κανένας λόγος ανησυχίας, λοιπόν, σε όσους αντιμετωπίζουν τα κλασσικά συμπτώματα της εαρινής αλλεργίας (φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση ή καταρροή, κόκκινα μάτια και δακρύρροια, φαγούρα στη μύτη και, κάποιες φορές, αίσθημα κόπωσης).
Παραμονή στο σπίτι, ψυχραιμία και… Άνοιξη είναι, θα περάσει